Vraag ook steun aan voor uw project
EducatieVereniging voor zeilende Beurt- en Strontvaart

De Strontrace met museumhaven 2023

24 en 25 oktober ging de 50e Strontrace door de wateren van Kaag en Braassem. Deze zeilwedstrijd voor zeilende vrachtschepen is oorspronkelijk ontstaan om de geschiedenis in leven te houden van de koeienmest die per boot vanuit Friesland naar de Bollenstreek gebracht werd. Sinds 2016 besteed Kaag en Braassem Promotie veel aandacht aan deze race. Dit omdat Leimuidenaar Rob Ligtenberg als schipper aan de Strontrace meedoet met zijn team en skûtsje Nooit Volmaakt, maar ook omdat Rob het voor elkaar kreeg om in Oude Wetering op de kruising van de Ringvaart en de Wetering een extra stop in de wedstrijd te brengen. Rob regelde de augurkenstop, waarbij hij lokale inmakerijen zover kreeg dat ze augurken sponsorden en Kaag en Braassem bij de deelnemers op de kaart kwam. Niet zomaar, de geschiedenis van Oude Wetering, met zijn vele scheepswerven, mag best meer aandacht krijgen.

In 2023, ter gelegenheid van de vijftigste Strontrace, wilde Rob groots uitpakken. Met een groep vrijwilligers, Kaag en Braassem Promotie en een aantal lokale sponsors zette hij een museumhaven met meer dan zesentwintig historische schepen op. Bijkomend voordeel: er was een stijlvolle plek voor de augurkenpost, waar de vrachtbrief voor de augurkenvracht getekend kon worden. Dit was op de Terra Nova, een motorvrachtschip uit 1929, gebouwd op een Leidse scheepswerf. Tegelijkertijd was er plek op dit schip voor een tentoonstelling over de geschiedenis van de scheepsvaart in Oude Wetering en voor een kop koffie of een maaltijd voor de schippers.

Maandag 23 oktober om 13.00 uur startte de Strontrace in Workum. Via het IJsselmeer naar Lelystad of Enkhuizen en daarna via Amsterdam naar Schiphol om te belanden voor de Bosrandbrug. Omdat drie schepen onder deze brug door kunnen, komen twee van deze al om 3.45 uur aan bij de Terra Nova in Oude Wetering, veel eerder dan verwacht. De sterke Jerke en de Eenvoud melden zich voor het tekenen van de vrachtbrief en het ophalen van de augurken. Niet veel later meldt de Verwisseling zich. In de loop van de dag melden bijna alle deelnemers zich bij de Terra Nova. Het hoogtepunt is uiteraard de aankomst van de lokale deelnemer Rob met zijn team en de Nooit Volmaakt. Het blijkt dat veel mensen op de tracking-website de locatie van dit schip in de gaten hielden, vanuit allerlei hoeken komen de fans aan om de bemanning van de Nooit Volmaakt aan te moedigen.

Aan het eind van de middag meldt de schipper van de Wylde Wytsing zich. Dit is Age Veldboom van het Skûtsjejournaal. Hij krijgt de augurken overhandigd door wethouder van Kaag en Braassem Nick van Egmond. Tijd voor een fotomoment met de hele bemanning! Door slim varen gaat de overwinning in Workum uiteindelijk naar de Verwisseling. Schipper Rob Ligtenberg eindigt met zijn Nooit Volmaakt zevende, maar eerste in de Vrije Klasse. Schip Maatje komt buiten de tijd aan, dit is ook het enige schip dat op woensdag 25 oktober pas bij de Terra Nova was voor de augurken.

De Terra Nova en de zesentwintig historische schepen in de museumhaven kunnen rekenen op flink wat belangstelling. Tijdens de intocht op zondagmiddag 22 oktober was het al gezellig druk aan de kade en het optreden van shantykoor De Ringvaartzangers maakt het plaatje compleet. De schippers genieten zondagavond van een gezellige avond op de Terra Nova, met een maaltijd en muziek van Boxin’ the Vox. Maandagochtend ontvangt Kaag en Braassem Promotie in de museumhaven drie schoolklassen, de leerlingen gaan die dag naar huis met een schat aan informatie over de geschiedenis van Oude Wetering, historische schepen, wonen op een schip en turf. Ook weten ze hoe lastig het is om een touw om een paal te slingeren. ’s Middags is de museumhaven en de tentoonstelling op de Terra Nova weer open voor belangstellenden en kan de museumhaven rekenen op een leuke aanloop. Dinsdag is het er druk, vooral ook tijdens de aankomsten van de schepen die deelnemen aan de Strontrace. Ook woensdagochtend is er nog flink wat aanloop, waarna om 12.00 uur de eerste schepen weer huiswaarts keren.