Vraag ook steun aan voor uw project
Kunst & cultuurStichting Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland – Jeugdtheaterhuis 3.0; Een Wintervertelling!

Jeugdtheaterhuis wil zoveel mogelijk kinderen en jongeren Zuid-Holland stimuleren om theater tot een zinvol deel van hun leven te maken. We bieden een groot en gevarieerd cursusaanbod, voeren projecten uit binnen en buiten het onderwijs en produceren (familie)voorstellingen.

In seizoen 2022-’23 produceerden we de voorstelling “Een Wintervertelling! naar Charles Dickens (en onszelf)” (7+) als onderdeel van de vooropleiding. Deelnemers van de vooropleiding speelden de voorstelling 20 keer in de hele provincie Zuid-Holland. We bereikten in een maand tijd 2.326 bezoekers in 11 steden en 8.750 kinderen op 70 scholen. Het totaalbereik met deze productie betrof 15.494 personen.

In overleg met de theaters kozen we voor een bekende titel om families van alle leeftijden in post-coronatijd te stimuleren het theater weer op te zoeken. We voorzagen de productie van eigentijdse verrassingen en uiterst persoonlijke teksten van de deelnemers.

Het maken en spelen van “Een Wintervertelling!” maakte de jongeren sterker en dat nemen ze mee op hun weg de maatschappij in. Ze zijn gegroeid in hun ontwikkeling, hadden plezier en gingen met elkaar iets groots aan. We ervaren dat jongeren meer dan ooit onder grote, sociale (prestatie)druk staan en vaker psychische begeleiding nodig hebben. Corona en social media hebben een grote impact op deze generatie. Scheppen en spelen zijn daarom meer dan ooit tools voor het leven. Samen spelen leert je samenwerken, vergroot je moed en leert je om uitdagingen creatief te lijf te gaan.

Dankzij de support van diverse investeerders waaronder Fonds Alphen en omstreken konden 30 jongeren deelnemen aan een betekenisvolle theateropleiding. Denk je eens in: hoeveel mensen gaan zij op hun beurt weer inspireren en verder helpen met kunst en verbeeldingskracht?!