Vraag ook steun aan voor uw project
Kunst & cultuurKamerkoor Con Passione – Bach, Distler, Schütz

Kamerkoor Con Passione viert in 2023 zijn 25-jarig jubileum (telling vanaf het begin van oprichting in 1998) en wil 4 jubileumconcerten geven met muziek die in het teken staat van Vrijheid en Vrede.
In maart 2023 brengt het koor, tijdens het eerste jubileumconcert, muziek vanuit de Lutherse kerktraditie van Bach, Distler en Schütz.
Deze componisten zetten ieder op hun eigen wijze dezelfde teksten op muziek. In dit concert gaan ze een dialoog aan. Van sobere 20e -eeuwse motetten van
Hugo Distler (1908 – 1942) via de gulle Italiaans geïnspireerde composities van Heinrich Schütz (1585-1672) bereiken het toppunt in de schitterende
polyfonie van de jonge Bach (1685-1750)
De motetten van Schütz zullen begeleid worden door een ensemble dat ook in de cantate van Bach gebruikt wordt. Tegenwoordig worden deze motetten vooral acappella uitgevoerd maar in de tijd van Schütz was het gebruikelijk deze werken gemengd vocaal-instrumentaal uit te voeren.
Con Passione brengt deze werken nu dus op authentieke en voor deze tijd unieke wijze. De motetten van Schütz en de cantate van Bach zullen
begeleid worden door een ensemble dat bestaat uit 2 blokfluiten, 2 viola da gamba, cello, violone, continuo orgel en theorbe en twee zangers; een tenor en een bas.
Componist John Rutter (1945) schreef: ‘A Ukrainian Prayer’ in 2022 bij het uitbreken van de oorlog. Ons thema voor het jubileumjaar is Vrede en Vrijheid en daarom voeren we dit werk uit. Het volgt op de toonzettingen van Luthers gebed door Schütz en Distler: ‘Verleih uns Frieden’.

Voor dit concert nodigde het koor meerdere Oekraïnse vluchtelingen uit en heel bijzonder te noemen is het gelegenheidskoor uit Oekraïne dat tijdens de concerten een prachtig lied uitgevoerde.

Het koor kijkt terug op twee prachtige, emotionele concerten met een prachtige recensie tot gevolg!