Vraag ook steun aan voor uw project
Natuur & milieuAlphense Duikvereniging Atlantis – Een palenrif in de Zegerplas, én een betere biodiversiteit én meer waterplezier !

Palenrif om plantenbiotoop te stimuleren

Het palenrif wordt als een soort zudde, of half drijvend eiland, opgebouwd uit een tussen palen gespannen vlechtstructuur waarop kokosmatten gelegd worden. Hierop groeien o.a. oeverzegge, gele lis, galigaan en grote egelskop – allemaal inheemse waterplanten. Omdat de planten op kokosmatten worden gegroeid zullen de wortels van deze planten in het water hangen.
Op deze manier wordt bovenwater een ideale broedplaats voor vogels gecreëerd, zullen amfibieën zich prima kunnen verstoppen tussen de waterplanten en zullen diverse insecten in de waterplanten leven. Tussen de wortels van de planten in het rif kunnen baarzen en amfibieën hun eieren afzetten. We verwachten dat onder de wortels van het rif een kraamkamer voor kleine visjes ontstaat en de drijvende plantendeken of zudde een ideale schuilplaats voor de meerval zal zijn.

Op andere plaatsen is ervaring opgedaan met het creëren van dergelijke planten eilanden. Vastgesteld is dat zij de omgeving vergroenen, ze uitstekende rust- en schuilplaatsen zijn voor watervogels en amfibieën en bovendien verbetert de waterkwaliteit door de zuiverende werking van de helofyten (‘oeverplanten’).
Om het rif tegen de stevige golfslag aan de lagere wal te beschermen, slaan we voor het hoofddeel van het rif nog een golfbreker palenwal die we bekleden met breukstenen. Deze stenen drempel zal een perfecte rustplaats worden voor vogels als visdiefjes.

Het palenrif, duurzaam én meer waterplezier in de Zegerplas!

De palen die nodig zijn om het rif te creëren werden verkregen als gerecycled materiaal van het afbreken van de vissteigers die in de plas stonden en verwijderd zijn.
Het palenrif staat relatief dicht bij de kant in de Zegerplas. Het is uniek omdat het ook bovenwater zal laten zien hoe mooi de ecologie van de plas is. Langs de plas lopen wandel- en fietspaden. Wandelaars, fietsers en andere recreanten kunnen vanaf de kant genieten van het planten- en vogelleven op het eiland en ook de scholen van witvisjes in het water zien die het rif met grote waarschijnlijkheid zal aantrekken
Doordat het rif relatief dichtbij de kant ligt is en ideale locatie om te zwemmen, te snorkelen én te suppen.
Tot nu is de oost-kant van de Zegerplas geen ideale omgeving voor kinderen om te zwemmen. De oevers zijn moeilijk toegankelijk, stenig en in de plas is langs de randen tot nu weinig te zien. Na realisatie van het rif zullen kinderen in vooral de zomer op via de nieuwe zwem en duiksteiger op een veilige manier tijdens supboard & snorkelsafari’s kennis kunnen maken met het gevarieerde onderwaterwereld in de Zegerplas. Het rif zal immers zeker een grote diversiteit aan vissen, mossels, weekdieren en wellicht ook garnalen aantrekken welke met een snorkel gezien kunnen worden.
Atlantis werkt al jaren intensief samen met jeugdgroep de Fladderaars van natuurvereniging IVN, Scouting Willem Barendsz en de Alphense Reddingsbrigade. Samen organiseren ze in de zomervakantie het Waterspektakel voor de jeugd van 8 -12 jaar in Park Zegersloot. Een supboard- en snorkelsafari rond het palenrif zal een een top-attractie worden van het Waterspektakel.
Daarnaast heeft Atlantis goede contacten met diverse basisscholen uit de omgeving. De onderwaterles die Atlantis in het kader van het project “Zegerplas meer dan water alleen” uitgewerkt heeft, wordt nu ook uitgebreid met een praktijkles en (sup- & snorkel)excursie in de plas om de biodiversiteit in de plas zelf te ontdekken.